Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. VEEL AFGEVALLEN
  6.  » Altijd aan de lijn en toch steeds dikker!

Altijd aan de lijn en toch steeds dikker!

In 2001 startte Matty zelf met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Dit is haar eigen verhaal…

We lijnen wat af in ons leven. Tenminste, wij die ‘aanleg hebben om dik te worden’ en die ‘wij’, daar zijn er veel van. In het begin is afvallen nog niet eens het grootste probleem, maar wel het daarna steeds weer aankomen…

Noem een dieet en ik heb het gedaan…. Herbalife, Weight Watchers, maaltijdzakjes, poeders, pillen, complete sherrykuren en nog heel veel meer. En ik zou vast ook zijn begonnen aan Sonja, Cambridge, Prodimed of één van de andere hopeloze beloftes, als die toen, in het jaar 2001, al hadden bestaan. Ik probeerde álles! 

Iedere maandag opnieuw afzien en doorzetten

Vrijwel iedere maandag begon ik weer met volle moed, na een weekend overigens waarin ik veel te veel foute dingen had gegeten. Want na het weekend zou ik immers toch echt en vooral heel streng beginnen. Ik had alvast aantekeningen gemaakt van de snelheid waarmee ik dit keer zou afvallen. De datum waarop ik mijn streefgewicht nu dan eindelijk werkelijk zou bereiken, voorzag ik van vlaggen in mijn agenda.  

Het was slechts een kwestie van afzien en doorzetten. Te weinig eten, mager en niet lekker ook. Ik had voortdurend trek in meer, veel meer eten. Honger! Ik was diep ongelukkig, voelde me niet fit en ik was de hele dag alleen maar met (niet) eten bezig.

Ik was een volleerd lijner!

De resultaten vielen overwegend al op donderdag zó enorm tegen dat er voldoende aanleiding was voor een zak chips of een rol koekjes. Of beide, want ik was bijzonder gefrustreerd en hunkerde naar troost. En éten, want ik had steeds vreselijke honger! Vervolgens was het natuurlijk zinloos om de draad weer op te pakken want het was nu toch al mislukt en bovendien was het bijna weekend. Wie begon er nou net voor het weekend met lijnen?

En dan waren er de pogingen die wel succesvol waren. Dan hield ik zo’n hongerdieet echt een paar maanden vol en viel ik soms wel twintig of meer kilo af, maar die kilo’s bleven nooit lang weg. Ze kwamen altijd weer terug, in gezelschap van een aantal extra kilootjes. 

De magische grens van 110 kilo gepasseerd…

Bijna ongemerkt ging ik die grens van 110 kilo over. Ik was verbijsterd… Was ik die vrouw op de weegschaal? Er moest nu echt iets gebeuren! Ik was ook áltijd moe en had heel veel last van maagpijn, zelfs met pillen. Toch kon ik maar niet stoppen met eten. Het enige dieet wat ik nog niet had geprobeerd was een koolhydraatarm dieet. Toen nog niet zo’n bekend dieet in Nederland en ik vond het best wel een beetje griezelig, want het was zo anders dan de diëten die ik kende. Maar het was mijn laatste hoop.

Ik las een boek en werd nieuwsgierig. Ik had ook vragen, want wat ging ik dan wel eten in plaats van brood en pasta, om maar iets te noemen. Hoe kon ik dat combineren met m’n gezin? Ik sloot me aan bij een groep met ervaring en zo leerde ik hoe het moest. Het was spannend, maar bleek goed haalbaar.

Geen wonder dat die vrouw zo dik is

Ik herinner me nog, hoe ik de eerste keer met een rood hoofd in de supermarkt de roomboter, slagroom, volvette kaas, speklappen, halve kippen (met vel!) en andere heerlijke, maar  ‘verboden producten’ afrekende. Ik zag iedereen denken: ‘Nou, dat is niet zo raar dat die vrouw zo dik is, die vráágt erom!’, en eerlijk gezegd geloofde ik er zelf ook niet echt in dat dit zou werken. Tot al na twee dagen de weegschaal drie kilo minder aanwees. DRIE KILO! De toon was gezet.  

Eindelijk écht afvallen en eindelijk eetrust!

Bijna moeiteloos hield ik het lijnen dit keer vol. Ik kon weer heerlijk eten zonder schuldgevoel, had geen honger, voelde me fitter dan ooit en ik viel ook nog eens spectaculair af! Iedere ochtend werd ik nog voor de wekker afging, heel uitgerust wakker. Ik had bergen energie. 

Daarbij kwam dat ik sinds ik was begonnen, ook geen darm- en maagpijn meer had, terwijl ik daarvoor chronisch maagpatiënt was! Ik had helemaal geen medicatie (zuurremmers) meer nodig voor mijn maag. Ik voelde me herboren. Uiteindelijk viel ik bijna 35 kilo af en was het geen probleem om die eraf te houden door vast te houden aan deze gezonde aanpak.

Ook mijn dochter kreeg véél meer energie!

Ik dacht: misschien is dit iets voor mijn dochter. Mijn (destijds vijftienjarige) dochter kan door fysieke beperkingen niet lopen dus beweegt weinig. Ook zij was toen te zwaar en had altijd heel weinig energie. Wat zou het fijn zijn als ook zij zich zoveel beter zou kunnen voelen. Maar, omdat ik mijn dochter niet zomaar één of ander vaag dieet wilde voorschotelen, besloot ik eerst uit te zoeken of het echt wel zo gezond was.

Ik las alle wetenschappelijke artikelen en onderzoeken die ik kon vinden en vond ook veel ervaringen van anderen. Ik werd steeds enthousiaster. Helemaal overtuigd, durfde ik het aan en mijn dochter ging met mij mee-eten. Ze viel inderdaad veel af. Maar nog veel belangrijker: ze kreeg écht véél méér energie. Ook zij is altijd zo blijven eten en ze wil nooit meer anders. Lees hier haar verhaal

Waarom weet niet iedereen dit?

Ondertussen vroeg ik me wel steeds vaker af: waarom weet niet iedereen dit? Waarom kiezen niet veel meer mensen voor een menu met veel minder koolhydraten en meer gezonde vetten? Waarom is dit zo onbekend, terwijl zoveel mensen zo wanhopig strijden tegen de kilo’s? Terwijl je er zóveel slanker en gezonder van wordt en zelfs ziektes kunt stoppen of terugdraaien, zoals diabetes type 2?

Ik besloot zoveel mogelijk mensen te helpen. Ik wilde het zo makkelijk mogelijk maken om ook te starten. Zo begon ik in 2003 met mijn bedrijf wat nu TheNewFood is. Een bedrijf met als missie om koolhydraatarm/keto eten leuker en haalbaarder te maken voor zoveel mogelijk mensen!

Makkelijk en snel koken, maar wél lekker!

Daarbij kwam mijn passie voor koken goed van pas. Ik houd van snel en makkelijk koken, met een heerlijk resultaat. Dus begon ik zeventien jaar geleden met het ontwikkelen van eenvoudige maaltijden die makkelijk en snel te maken waren. Met producten gewoon uit de supermarkt en het hele gezin kon mee-eten! Dat bleek voor veel mensen het opstapje dat ze nodig hadden.

Inmiddels maakte ik dertien boeken in de serie koolhydraatarm/keto eten, zo doe je dat! Een aanpak die begint met de STARTGIDSEN met weekmenu’s, gevolgd door de SPECIALS. Er zijn ook vegetarische boeken.

De meest effectieve aanpak volgens nieuwste inzichten

Het team van TheNewFood wordt groter, zowel voor als achter de schermen. Ik ben enorm dankbaar voor al deze mensen die met hart en ziel de missie van TheNewFood ondersteunen! Zonder hen had ik lang niet zoveel mensen kunnen bereiken en helpen.

Begin 2019 kwam Lara Schalk, verpleegkundige en keto-expert, het team versterken. En al vrij snel sloot ook verpleegkundige Angelique Keurentjes aan. Daarmee kregen we nog meer expertise in huis en konden we nog veel meer doen. Op basis van nieuwe kennis en ervaringen, heb ik in 2019, samen met Lara, de VASTENSPECIAL geschreven. Vasten in combinatie met gezond koolhydraatarm/keto is naar ons idee het allerbeste wat je kunt doen voor je lijf! Voor je lijn én voor je gezondheid.

TheNewFood werkt ook met steeds meer artsen, diëtisten en diabetes-verpleegkundigen samen. Zoals huisarts Hollemans, lees hier haar verhaal, diabetesverpleegkundige Diny, lees hier, en voormalig huisarts Hetty van Dijk, lees hier. Allemaal zorgprofessionals die in hun praktijk eveneens de aanpak van de TheNewFood adviseren. Zo bereiken we steeds meer mensen!

De ontwikkelingen op het gebied van (keto) voeding en gezondheid gaan snel. Wij vinden het belangrijk om altijd de laatste ontwikkelingen en onderzoeken op dit gebied te volgen. Dat doen we onder andere door wereldwijd congressen te bezoeken, ook online. 

Ondersteuning

Met het team besteed ik heel veel tijd aan deskundige ondersteuning, het delen van informatie, nieuws en tips. We laten ook producten onderzoeken in het laboratorium en verwerken deze informatie in onze koolhydratenlijst. We houden het keto aanbod in de supermarkten in de gaten en verwerken deze informatie in onze supermarktlijst. We organiseren de ‘samen starten’ groepjes (via WhatsApp) en challenges in onze besloten facebookpagina.

Wij kunnen ook adviseren bij ingewikkelde voedingsvraagstukken. Iedereen kan de hele dag met vragen bij ons terecht via onze Facebookpagina. Vrijwel alles wat wij doen is gratis, want dat is wat we willen: deze aanpak voor zoveel mogelijk mensen leuk en haalbaar maken. Wil jij ons bedanken voor ons werk met een financiële bijdrage, dan kan dat hier.

Spectaculaire resultaten

Inmiddels hebben al heel veel mensen hun leven veranderd, met de aanpak van TheNewFood. Niet alleen mensen die eindelijk makkelijk en blijvend van hun overgewicht afkwamen. Maar ook mensen die weer een gezonde bloeddruk kregen en mensen die hun diabetes 2 konden verslaan en van PCOS en heel veel andere gezondheidsproblemen afkwamen. Mensen die konden stoppen met veel medicatie die ze jaren hebben moeten nemen. Geweldig om mee te maken… Elke dag weer. Wát een geweldige missie heb ik en het mooiste werk wat er is.

Ben jij nog niet begonnen met deze aanpak? Probeer het ook! Gun jezelf een prettiger energieker leven en ‘eetrust’. Of het nu gaat om zes kilo of om zestig kilo; gezond koolhydraatarm/keto eten werkt! Ook voor jou! 

UPDATE 2022: HOE GAAT HET NU MET MIJ, NA TWINTIG JAAR GEZOND KOOLHYDRAATARM/KETO?

Mijn gezondheid? Ik voel me nog altijd heel erg goed. Ik ben nu 59 jaar en nog steeds gezond. Ik bruis nog altijd van de energie en slaap heel goed. Elke dag sta ik, na zeven uur slaap, helemaal uitgerust op (dat was vroeger wel anders). Ziek ben ik in al die jaren één keer geweest:  in 2019 had ik voor het eerst de echte griep te pakken; na vijf dagen was ik beter. Verder nooit ziek. Maagpijn en eczeem had ik alleen nog als ik heel zelden iets als koolhydraatarm brood (met gluten!) at, ik doe dat nu al jaren niet meer. In 2018 kreeg ik een nieuwe heup (ik heb als kind een heupziekte en operaties gehad) en het was opmerkelijk dat de wond heel erg snel prachtig herstelde. Bij mijn operaties vroeger was de wond vaak lang vurig en duurde het herstel veel langer. Ik weet nu dat dat door hoge bloedsuikers kwam. 

De overgang? Ik begon met deze aanpak toen ik 38 was, nog lang voor de overgang. Ik merkte toen al wel het opmerkelijke verschil voor mijn hormonen. Mijn heftige PMS-klachten verdwenen al snel helemaal. Tijdens de overgang had ik wel last van opvliegers, maar verder nauwelijks klachten. Behalve als ik een heel enkele keer wat meer koolhydraten at, of een paar glazen wijn dronk, dan had ik ook last van zweten in de nacht en veel onrust. Ik kwam iets aan tijdens de overgang. Die kilo’s kreeg ik er weer makkelijk af toen ik begin 2015 begon met periodiek vasten (IF). Ik viel zelfs meer af dan ooit en bereikte mijn laagste gewicht. Dat dus midden in de overgang. 

Mijn gewicht? Ik eet maximaal 2 hoofdmaaltijden per dag, zo blijf ik makkelijk op mijn gewicht. Als ik een aantal ‘kookweken’ achter de rug heb, dan kom ik wel wat aan. In die weken ben ik de hele dag door aan het proeven en testen. En, ook al is alles keto, het is gewoon te veel en te vaak. Na die weken probeer ik dan altijd een periode één keer per dag te eten en ook een aantal dagen helemaal te vasten. Dan komt de eetrust weer terug, raak ik die extra kilo’s weer kwijt, en voelt m’n lijf weer fijner.

Echt heel erg slank zal ik nooit worden/blijven. Mijn lijf voelt zich blijkbaar het prettigste met wat reservekilo’s, wat ook logisch is; het wil goed voor mij zorgen, ook in tijden ‘van nood’. Ik leg me daarbij neer, ik vind het prima zo.  

Pijn… Sinds ik moeilijk en minder loop en veel last/pijn heb door versleten heupen (dit komt door een heupziekte die ik had als kind) merk ik dat ik weer wat aankom, als ik niet oppas. Pijn kan veel stress geven aan het lichaam en dat kan voor gewichtstoename zorgen. Zelfs als je keto eet! Dat zag ik nu zelf dus ook heel duidelijk. Bovendien helpt ook een afname van spiermassa niet mee om je verbranding op peil te houden. Binnenkort wordt mogelijk de tweede heup vervangen, ik ga ervan uit dat het daarna weer beter gaat. 

Zin in ‘normaal eten’? Ik zou heus wel eens een croissantje of een bord pasta willen eten, ik blijf er dol op! Maar het trekt me totaal niet meer om dat ook echt te doen. Omdat ik weet dat ik meteen weer voel zoals ik me vroeger voelde en dat wil ik gewoon niet meer meemaken. En ook omdat ik dagelijks alle ellende zie die het kan veroorzaken. Soms proef ik iets (en spuug het uit) om een idee te krijgen van de smaak, maar het valt me op dat ik kant-en-klaar eten steeds bizarder vind smaken. Zo ‘vlak’ en zo anders dan echt puur en vers eten! En zoetigheid is zó mierzoet. Ik ben er nog altijd heel blij om dat ik dat allemaal niet meer hoef te eten. Ik hoop dat jullie dat op een dag (of nu al) ook zo gaan ervaren.

Ik vind het ook nooit vervelend als anderen wel ‘normaal’ eten. Hooguit maakt het me een beetje verdrietig, omdat ik weet wat dat eten met je lijf kan kan doen. Ik gun het iedereen: een energiek en gezond leven. Ik hoop dat steeds meer mensen zichzelf dat ook gunnen!  

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Stuur ons een bericht. Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!   

Heb je een vraag of wil je reageren? Dan kan hier.

Matty Barnhoorn
TheNewFood

Delen